Home

Friday, January 9, 2009

memeluk gerhana by Isakamari SG


Memeluk Gerhana...writer Isa Kamari

juz bought da book on 1 Muharam at Time Square.

firstly, let us review da summary, based on da book..( at da back hehehe...)

Zaman kanak-kanak... kita merasa dengan kaki dan tangan. Sampai luka-luka bila tersandung dan jatuh. Kini sudah remaja, kita merasa dengan akal dan hati pula. Sering luka-luka juga kalau tersungkur dalam perjalanan. Kelak kalau dewasa bagaimana pula? lumrah hidup. cycle of life yg kejap ke atas dan kejap kt bawah. kita belajar melalui pengalaman yg kita tempuhi hari hari. dr pengalaman itulah kita mnjadi dewasa dn lebih kenal liku hidup.

Inilah kisahku, anak muda berumur dua puluh satu tahun. Ilham Sidek. Anak kampung Tawakal. Pelajar Raffles Institution. Tahanan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri... Aku utuskan doa kepada ayah dan ibu. Aku rindukan Syakila, kulitnya yang cerah, matanya yang jernih... tawanya yang riang serta hatinya yang teguh dan ikhlas. Kata-kata hikmah Syakila kepadaku menjelma lagi dalam ingatan. 'Hendaklah engkau jadi orang besar, yang sanggup memikul cinta yang besar. Kalau tak begitu, engkau akan beroleh cinta yang rendah dan murah, engkau menjadi pencium bumi, engkau akan jatuh ke bawah, tak jadi naik ke dalam benteng yang kuat dan teguh...yang sukar tertempuh oleh manusia biasa.'

'Inilah warkahku dari perut bumi. Entah berapa lama lagi aku terpaksa memeluk gerhana ini.

penulis seolah olah bercerita ttg kehidupan nya seharian. dr zaman kanak kanak hingga ke peralihan zaman remaja. berkisar corak kehidupan setinggan di singapura pada zaman awal merdeka.
membaca novel ini seolah olah membawa kita mengenang kembali zaman kanak2. sgh indah. zaman yg xkenal penat & xkenal susah. zaman yg semuanya OK!!!
watak utama adalah Ilham Sidek. seorg budak pintar yg mnjadi harapan utk merubah nasib keluarga. awal kanak2 Ilham Sidek penuh dgn cerita2 nakal dan mengusik hati, ttp pada peralihan remaja skop penceritaan mnjadi lebih serius di mana Ilham Sidek mula berjinak2 dgn kelas agama di mana akhirnya dia dicop sbg terrorist...

kesudahannya...bacalah novel ni. takkan aku nk cerita smpai habih kot!!!

jadilah engkau org besar yg sanggup memikul cinta yg besar

0 peduli:

Post a Comment